fallback

Рекорд на еврото срещу японската йена

Стремежът на японците да придобият високодоходни активи с летните си бонуси тласка еврото нагоре

12:16 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Японската йена регистрира историческо дъно срещу еврото в резултат на подготовката на Европейската централна банка да повиши лихвения процент в еврозоната. Това кара голяма част от японците, които се трудят в частния сектор, да предпочитат инвестициите в активи, деноминирани в евро, тъй като те предлагат значително по-висока доходност от тези в йени. Причината за това е обстоятелството, че докато лихвеният процент в еврозоната се очаква да стигне 4,25 на сто, то Японската централна банка е принудена да остави лихвата в страната при ниво 0,5 на сто.

През идните седмици се очаква заетите в частни компании японци да получат летните бонуси в размер на над 14,8 трлн. йени (137 млрд. долара), показват оценки на водещата консултантска компания в страната Mitsubishi UFJ Research and Consulting, цитирани от Bloomberg. Това води до продажби на йени и придобиване на чужда валута за закупуване на по-високодоходни активи.

Към момента разликата в доходността между двугодишните германски правителствени облигации и японския им еквивалент възлиза на 3,71 процентни пункта, което е повишение от близо 50 базисни точки спрямо измерените преди месец 3,37 процентни пункта. Премията при 10-годишните правителствени облигации пък вчера достигна най-високите си нива от февруари 2004 година при 2,92 процентни пункта.

Интересът към активите, деноминирани в евро, доведе до ръст на единната валута 169,46 EUR/JPY в 9:00 часа българско време, което е най-високото ниво на еврото спрямо йената от въвеждането му през 1999 година. След достигането на историческия връх, японската валута успява да поскъпне до 169,11 EUR/JPY в 12:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 19.08.22 г.
fallback