fallback

Вносните цени в Германия с най-висок ръст за последните 18 години

Данните за инфлационен натиск в най-голямата икономика на еврозоната продължават, което засилва вероятността от увеличаване на лихвения процент

10:08 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на вносните цени в Германия през май бележи най-голямото си увеличение от близо 18 години, показват статистическите данни на Федералното бюро по статистика във Висбаден. За месеца цените на вноса са се увеличили с 2,4 на сто, което е близо три пъти повече от измерения за април месечен ръст от 0,9 на сто. Регистрираната стойност е най-високата от септември 1990 година досега и надхвърля значително предварителните прогнози на анализаторите за увеличение с 1,5 на сто.

На годишна база индексът на вносните цени се увеличава със 7,9 на сто след измерените през април 5,7 на сто. Данните показват, че за месеца разходите за енергийни ресурси са се увеличили с 10 на сто, а внесеният в страната петрол е бил с 13 на сто по-висока цена. Причината за това е обстоятелството, че от началото на годината петролът е поскъпнал с цели 43 на сто, докато еврото е повишило стойността си срещу долара с 6,6 на сто, посочва Bloomberg.

Показателят, който е изпреварващ сигнал за бъдещ инфлационен натиск в най-силната икономика на еврозоната, дава още един аргумент в ръцете на Европейската централна банка да увеличи лихвения процент на предстоящата идната седмица среща. В тази насока действат и прогнозите, че през юни индексът на потребителските цени според анализатори е нараснал с 3,3 на сто, което е най-голямото му увеличение от началото на воденето на подобна статистика през 1996 година.

От началото на днешната европейска търговия доларът успява да напредне срещу еврото. След като в 9:00 кросът на двете валути беше при 1,5681 EUR/USD, зелените пари поскъпнаха до 1,5640 долара за евро в 10:00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 04.09.22 г.
fallback