fallback

Трише: ЕЦБ не е казвала, че предстои серия от увеличение на лихвите

Все пак президентът на институцията тново намекна за повишение на лихвите през юли

14:42 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че въпреки очакваното повишение на лихвите в еврозоната на предстоящата на 3 юли среща на институцията, той не е и намеквал, че се предвижда поредица от увеличения за затягане на монетарната политика.

На проведена днес в Европейския парламент среща Трише каза, че няма какво да добави, нито какво да отхвърли от изказването, което направи на 5 юни по отношение на изгледите за лихвения процент в еврозоната. Тогава пазарите възприеха сигнала му като предупреждение, че ЕЦБ ще води сериозна битка с високата инфлация с цената на по-високи лихви.

Според думите на Трише лихвеният процент може да бъде повишен леко на предстоящата на 3 юли среща, но той настоя да се разбере, че ЕЦБ „никога не се ангажира с предварителни прогнози“ за решенията относно лихвените нива. „Казах, че можем да увеличим лихвения процент с малка стъпка, за да осигурим солидно закотвяне на инфлационните очаквания“.

Днешният коментар на Трише „вероятно няма да доведе до повече от едно увеличение“, смята Джулиан Келоу от Barclays Capital, цитиран от Bloomberg. „Той всъщност не казва много относно това дали Съветът на ЕЦБ или членовете му предвиждат серия от повишения“.

Някои анализатори са на мнение, че думите на президента на ЕЦБ могат да бъдат поставени под съмнение, основание за което дават някои исторически аналогии. В края на 2005 година, когато институцията започна последния си цикъл по повишение на лихвата, Трише също каза, че банката „не започва серия от увеличения“. Тогава се стигна до осем поредни увеличения на лихвения процент.

Президентът на ЕЦБ за пореден път подчерта, че икономическият фундамент в еврозоната остава здрав. Това се вижда и от днешния изненадващ ръст на индустриалните поръчки, който излезе значително по-добър от предварителните очаквания. Индексът, който измерва тази категория, през април се увеличава с 2,5 на сто на месечна и цели 11,7 на сто на годишна база.

През март показателят регистрира понижение от 1,2 на сто на месечна база, а анализаторите очакваха задълбочаване на спада с нови 0,5 на сто. За резултатите на годишна база се очакваше ръст от 2,7 на сто, след като през март статистиката отчете понижение с 3,7 на сто.

Новините от днешния ден оказаха известна подкрепа на еврото и то успява да напредне преди решението за лихвения процент в САЩ. В 10:00 часа българско време кросът беше при 1,5546 EUR/USD, а към 14:20 едно евро се разменя за 1,5584 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 07.09.22 г.
fallback