fallback

Европейският бизнес се страхува от увеличение на лихвите

Водещи компании се опасяват от спиране на растежа и нова сила на еврото в случай на повишение на лихвения процент

11:41 | 23.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Едрият бизнес в еврозоната изпитва нарастващи притеснения за бъдещето с оглед перспективата за увеличение на лихвения процент, тъй като такъв ход би поставил под заплаха икономическия растеж. Плановете на Европейската централна банка да вдигне лихвата в опит за борба с високата инфлация ще доведат до проблеми за компаниите и нова сила на еврото, което пък ще се отрази негативно на конкурентоспособността на износа от еврозоната, показва анкета на Financial Times с мениджърите на някои от водещите европейски производители.

Мнението по въпросите на монетарната политика, което изразява изпълнителният директор на австрийската петролна компания OMV Волфганг Рутенщорфер, е, че лихвените проценти в Европа и сега са високи и затова трябва да се подхожда с изключително внимание при бъдещи повишения.

Според него енергийните компании като неговата ще бъдат сериозно засегнати при увеличение на лихвите. „По-високите лихви ще забавят растежа в Европа и паралелно с това ще ограничат възможността за растеж на енергийния пазар“. Рутенщорфер все пак остава оптимист по отношение на възможността в еврозоната да видим стагфлация, тъй като е на мнение, че най-лошата част от кредитната криза е отминала.

Петер Льошер, ръководител на най-голямата инженерна компания в Европа – Siemens, пък изпитва притеснения от това, че ако ЕЦБ повиши лихвения процент, а Федералният резерв на САЩ се въздържи от увеличения, ще се стигне до поскъпване на еврото срещу зелените пари и проблемите за износителите от Стария континент щели да се засилят. Затова Siemens прави опити за увеличаване на производствения си капацитет на развиващите се пазари. „Ние сме доста внимателни (по отношение на ръста на цените). Това е причината, поради която мерките за подобряване на производителността, контролирането на разходите и внимателният анализ на веригата на добавената стойност са толкова важни“.

Ръководството на един от световните лидери в производството на спортни стоки и екипировка – Adidas, също е обезпокоено. Изпълнителният директор на компанията Хърбърт Хайнер изразява надежда ЕЦБ да се вгледа сериозно в ръста на инфлацията. Притесненията му са относно перспективите за попадане в ситуация на стагфлация – висока инфлация и отрицателен растеж. „Определено това е проблем. Ако се стигне до стагфлация в глобален мащаб, това ще засегне и нас, тъй като добре знаем, че така ще се стигне до ръст на безработицата и ще увеличи неизвестността за клиентите. Такава ситуация несъмнено ще окаже влияние върху нашия бизнес“, заявява Хайнер.

Коментарите на ръководителите на трите концерна показват дълбочината на притесненията сред индустриалните кръгове в еврозоната. Най-големият удар, който компаниите могат да получат от плановете на ЕЦБ да вдигне лихвата, се свързват със загуба на конкурентоспособност и пазарен дял в световен мащаб, тъй като поскъпване на еврото би дало предимство на компаниите от другите държави.

Новата седмица започна оптимистично за компаниите, притесняващи се от поскъпване на еврото, тъй като единната валута регистрира значително понижение. Валутната търговия стартира при 1,5607 EUR/USD, а в 11:10 часа българско време зелените пари напредват до 1,5522 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 04.09.22 г.
fallback