fallback

Инфлацията в производствения сектор на Германия нараства

Цените в производствения сектор нарастват с 6 на сто от май 2007

11:49 | 20.06.08 г.

Цените в производствения сектор на Германия са нараснали с 1 на сто през месец май спрямо предходния месец, съобщиха от Федералната статистическа служба в страната. Темпът на растеж е по-нисък от този през април, когато индексът на производствените цени нарасна с 1,1 на сто на месечна база. Анализаторите обаче очакваха малко по-ниска инфлация в сектора и консенсусната експертна прогноза бе ръстът да не надвиши 0,9 на сто.

На годишна база цените в производствения сектор на най-голямата европейска икономика са нараснали с 6 на сто спрямо май 2007 г. Това е най-високата инфлация в производствения сектор за последните 2 години. През април индексът на производствените цени отчете ръст от 5,2 на сто на годишна база.

Високите цени на храните и горивата са сред причините за високата производствена инфлация в страната. По-рано този месец президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише обяви, че банката може да повиши лихвените проценти следващия месец, за да укроти потребителската инфлация. Имайки предвид днешните данни, този ход от страна на ЕЦБ става все по-вероятен.

„Напрежението в инфлационните очаквания е все още голямо и ще се повиши през идните месеци“, смята Андреас Рийз от UniCredit Markets & Investment Banking, цитиран от Bloomberg. „ЕЦБ ще посочи като аргумент инфлацията и ще повиши лихвените проценти през юли“, прогнозира още експертът.

Индексът на производствените цени се смята за добър инфлационен индикатор, тъй като е възможно производствената инфлация да се предаде на крайния потребител.

Еврото реагира рязко на новините и регистрира значителен ръст. Към момента едно евро се разменя за 1,5572 долара. Преди да излезе докладът за производствената инфлация еврото се разменяше при 1,5504 долара.

Спрямо йената единната валута също поскъпна. Към момента едно евро струва 167,96 йени. Малко по-рано днес кросът EUR/JPY се търгуваше на 167,39 йени за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 31.08.22 г.
fallback