fallback

Доверието в немската икономика с 15-годишно дъно

Икономическите очаквания през юни се влошават не само в Германия, а и в еврозоната като цяло

14:26 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Доверието на бизнеса в доброто бъдеще на икономиката на Германия през юни пада до най-ниската си стойност за последните 15 години, показват ежемесечните данни за индекса на икономическите очаквания, който се разработва от немския институт ZEW. В унисон с водещата си икономика, еврозоната като цяло също е изправена пред мрачни перспективи, смята бизнесът.

Индексът на икономическите очаквания за юни в Германия пада до -52,4 пункта, което е най-ниската му стойност от декември 1992 година насам. Месец по-рано нивото на показателя беше -41,4 пункта, а анализаторите очакваха далеч по-ограничено понижение до -42,5 пункта. Текущите условия във водещата икономика на еврозоната също се влошават, като индексът, който ги измерва, пада от 38,6 пункта през май до 37,6 пункта през юни.

Подобна е ситуацията и в еврозоната като цяло. Индексът на икономическите очаквания, който се изготвя за 15-те страни, които са въвели еврото като обща валута, се понижава до -52,7 пункта. Месец по-рано показателят имаше стойност -43,6 пункта, а сега се прогнозираше минимален спад до -43,9. Текущите условия също вървят към по-лошо и индексът, който ги измерва, отстъпва от 11,4 до 7,2 пункта.

Причина за песимизма на бизнеса е очакваното повишение на лихвения процент от страна на Европейската централна банка, която прави опити за поставяне на инфлацията под контрол, се посочва в съобщение на ZEW.

Мрачните прогнози за бъдещето се дължат и на рекордните цени на петрола, които се отразяват негативно на цялата икономика. Отрицателен ефект върху производството оказва и поскъпването на еврото, което влошава конкурентоспособността на европейския износ. В рамките на последната година единната валута е повишила стойността си срещу американския долар с 16 на сто.

Днес еврото отстъпва минимално срещу долара. В 8:00 часа българско време единната валута се разменяше по курс 1,5541 EUR/USD, а в 14:15 часа зелените пари отстъпват до 1,5493 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:51 | 05.09.22 г.
fallback