fallback

Инфлацията настъпва глобално, Великобритания на ръба на рецесия

Рекордната инфлация постепенно завладява всички водещи икономики, бизнесът на Острова очаква тежки времена

12:23 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията във Великобритания се превръща в сериозна заплаха за икономиката и е на път да вкара страната в рецесия, смятат представителите на Конфедерацията на британската индустрия. В свое съобщение днес организацията, която представлява над 240 хил. компании на Острова, прогнозира, че икономическият ръст ще се забави до 1,7 на сто за тази година, а през 2009 забавянето ще е до 1,3 на сто, предава Thomson Financial.

Повод за притеснение на бизнеса дават очакванията за висока инфлация във Великобритания. Подкрепа на мрачните прогнози дадоха и публикуваните в 11:30 днес данни за ръста на потребителските цени през май, които показаха, че страховете съвсем не са неоснователни. Поскъпването на живота за месеца е в размер на 0,6 на сто, а на годишна база - 3,3 на сто, показва официалната статистика. Това е най-голямото увеличение на цените за последните 11 години.

Измереният преди месец ръст на потребителските цени възлезе на 3,0 на сто на годишна база, а анализаторите очакваха увеличение до 3,2 на сто. Това означава, че на ръководителя на централната банка на страната Марвин Кинг ще се наложи да пише обяснения до финансовия министър защо се е стигнало до превишение на границата от 3,0 на сто. Във Великобритания поскъпването на живота е поставено в целеви коридор в рамките на около 2,0 на сто годишно, а при всяко достигане на границата от 3,0 на сто се представя писмено обяснение от ръководителя на Английската централна банка.

Основна „заслуга“ за ръста на потребителските цени имат хранителните продукти и безалкохолните напитки и горивата. Поскъпването на храните като цяло възлиза на 8,7 на сто на годишна база, като месото удвоява темпа си на поскъпване спрямо април до 8,8 на сто. Ако от индекса се изключат храните и горивата, то увеличението на индекса на потребителските цени възлиза на 1,5 на сто на годишна база, допълват от статистическата служба на Острова.

Прогнозите на конфедерацията са, че през следващите четири последователни тримесечия инфлацията ще надхвърля 3 на сто перманентно, което означава, че кореспонденцията по линията Кинг-Дарлинг ще е доста активна. При това се очаква икономиката да забави ръста си до едва 0,1 на сто на тримесечна база в края на настоящата година, а вероятността дори от рецесия никак не е за пренебрегване.

Кризисната ситуация на кредитните пазари и проблемите в ипотечния сектор възпрепятстват АЦБ да предприеме повишение на лихвения процент. Към момента той възлиза на 5,0 на сто и е най-високият в рамките на групата на седемте най-развити държави в света. Ръководителите на институцията смъкнаха лихвата с 0,75 процентни пункта от есента досега, но едва ли могат да продължат тази политика на стимулиране на икономиката с оглед силния натиск заради поевтиняването на лирата.

След днешните данни стана ясно, че инфлацията вече надвисва над всички водещи икономики. През последните дни излязоха данни за рекордно за последните 16 години поскъпване на живота в еврозоната, САЩ също изкараха обезпокоителни резултати за потребителските цени през май, а икономики като китайската се борят с драстични мерки срещу високата инфлация, което води до негативизъм на фондовите пазари. Ръстът на потребителските цени не подминава и Източна Европа, а в България регистрирахме инфлация от 15 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 09.09.22 г.
fallback