fallback

Инфлацията в еврозоната расте и през май

Таргетът на ЕЦБ вече е драстично превишен, ръстът на потребителските цени на годишна база стигна 3,7 на сто

12:34 | 16.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителските цени в еврозоната продължава да бележи повишения, с което все повече се отдалечава от заложените от Европейската централна банка 2 на сто. През май инфлацията в 15-те държави, които използват еврото като обща валута, напредва до 3,7 на сто на годишна база, съобщават от Евростат. На месечна база животът е поскъпнал с 0,6 на сто.

През април инфлацията в еврозоната възлезе на 3,3 на сто на годишна база, а предварителните прогнози бяха за нейно увеличаване до 3,6 на сто. Основните компоненти, довели до увеличаване на индекса на потребителските цени, са храните, чието поскъпване възлиза на 6,4 на сто, и транспортът, който е поскъпнал с 5,7 на сто.

Заложеният от ЕЦБ инфлационен таргет за еврозоната е близо два пъти под актуалните стойности на инфлацията. Той възлиза на 2,0 на сто, като дори според анализаторите на институцията в близко бъдеще няма да могат да бъдат достигнати подобни нива. Като стъпка в борбата с поскъпването на живота се очаква на следващото си заседание ЕЦБ да повиши лихвения процент до 4,25 на сто.

Новата седмица започва с търговия в тесни граници на двойката евро/долар и тя се търгува в рейнж от 1,5375 до 1,5425 EUR/USD. В 12:30 часа българско време едно евро се разменя за 1,5425 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:54 | 10.09.22 г.
fallback