fallback

Инфлацията затисна и САЩ

През май потребителските цени утрояват темпа на растеж от предходния месец, на годишна база се увеличават с 4,2 на сто

16:07 | 13.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските цени в САЩ са отбелязали по-голям от очакванията ръст през май заради рекордните цени на горивата, което потвърждава опасенията на Федералния резерв за ръст на инфлацията през идните месеци. На месечна база увеличението възлиза на 0,6 на сто при измерени месец по-рано 0,2 на сто, показват официалните данни на министерството на труда в страната.

На годишна база инфлацията в САЩ достига 4,2 на сто при очаквания за запазване на ръста от април, който възлезе на 3,9 на сто. Предварителните очаквания за месечната инфлация бяха по-консервативни за стойности от 0,5 на сто.

Основна роля за поскъпването на живота са изиграли разходите за горива и хранителни продукти. За последния месец разходите за енергия са се увеличили с 4,4 на сто, като бензинът е поскъпнал с 5,7 на сто. Ако храните и горивата бъдат извадени от индекса на потреителските цени, инфлацията запазва ръста си от 0,2 на сто, отчетен през предходния месец.

Днешните данни правят все по-вероятно осъществяването на предупрежденията на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, че централната банка вече е приключила кампанията си по редукция на лихвения процент в страната и вече е на дневен ред тяхното увеличение. Пазарите все повече залагат на такъв вариант за месеците до края на годината, което се вижда от силния ръст на американския долар през настоящата седмица.

Тази сутрин стана ясно, че и друга от водещите световни икономики е изправена пред сериозен инфлационен натиск. Това се видя от окончателните данни за ръста на потребителсктие цени в Германия, които надхвърлиха предварително съобщеното увеличение от 3 на сто.

Днес доларът достигна най-високото си ниво от 8 май насам, като дори успя да премине над 1,5310 долара за евро. В 8:30 часа българско време кросът евро/долар беше при 1,5445, като от тогава наблюдаваме значително поскъпване до 1,5315 EUR/USD в 15:55 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 06.09.22 г.
fallback