fallback

Неочакван ръст в индустриалното производство на еврозоната

Повишението идва от Франция и Италия и компенсира спада в Германия

12:49 | 12.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство на еврозоната бележи изненадващ ръст през април, увеличавайки се с 0,9 на сто спрямо предходния месец, показват официалните статистически данни на Евростат. Анализаторите очакваха да не бъде регистрирана промяна спрямо предходния месец, съобщава Bloomberg. На годишна база индустриалното производство на 15-те държави, въвели еврото като обща валута, се увеличава с 3,9 на сто.

През март статистиката отчете спад на индустриалното производство с 0,5 на сто, а не както беше съобщено по-рано - с 0,2 на сто на месечна база. На годишна база предходния месец показателят е нараснал с едва 1,6 на сто, вместо с отчетените от първите резултати 2 на сто.

Очакванията на специалистите са производството да се забави през следващите месеци, тъй като поскъпването на еврото срещу американския долар влошава конкурентността на европейския износ, а глобалната икономика като цяло се забавя. За по-песимистичните прогнози влияние оказват и очакванията за увеличение на лихвения процент, което допълнително би затруднило инвестициите и кредитирането.

По държави производството е нараснало с 1,4 на сто във Франция и 0,7 на сто в Италия, което е спомогнало за компенсиране на спада с 0,7 на сто, регистриран в най-силната европейска икономика – тази на Германия.

Днес еврото отново отстъпва срещу долара след регистрираното вчера следобед повишение. В 8:30 часа българско време кросът евро/долар беше при 1,5481, а в 10:00 единната валута отстъпи до 1,5406 EUR/USD. Към 13:30 часа двете валути се разменят по курс 1,5434 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 12.06.08 г.
fallback