fallback

Мерките против инфлацията в Китай дават резултат

Потребителските цени в страната забавят ръста си и през май той възлиза на 7,7% на годишна база, храните обаче продължават да поскъпват силно

10:27 | 12.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в Китай през май се забавя, което показва, че силно рестриктивните мерки на правителството срещу поскъпването на живота имат ефект. На годишна база потребителските цени са забавили ръста си до 7,7 на сто, след като през април той възлезе на 8,5 на сто, става ясно от публикуваните днес официални статистически данни.

Въпреки забавянето на ръста данните за инфлацията остават обезпокоителни, тъй като поскъпването на цените на храните продължава. За последните 12 месеца те са нараснали с цели 19,9 на сто, водени от силното поскъпване на свинското месо. Същевременно цените на нехранителните продукти са се увеличили с 1,7 на сто, след като през април беше отчетено повишение с 1,8 на сто.

В началото на годината властите в Китай посочиха борбата с инфлацията за свой основен приоритет. Причината за това са опасенията, че икономиката на страната е изправена пред прегряване. С оглед на това централната банка увеличи лихвения процент на шест пъти през 2007 година. Макар през настоящата година да не са повишавани лихвите, правителството показа готовност да се бори срещу инфлацията.

Особено ясно това се видя в началото на седмицата, когато беше съобщено за повишаване на минималните задължителни резерви на банките до рекордните 17,5 на сто, което доведе до борсов срив и в рамките на три сесии основният индекс в страната CSI 300 изгуби над 12 на сто.

В резултат на новините китайската валута поскъпна с 0,19 на сто до 6,9055 USD/CNY днес, след като вчера кросът на двете валути беше при 6,9184 юана за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:53 | 05.09.22 г.
fallback