fallback

Нови данни за висока инфлация в Източна Европа

През май потребителските цени в Унгария се увеличават със 7%, в Словакия инфлацията е най-висока за последните 20 месеца

16:51 | 11.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Поредните държави, които съобщават за висока инфлация през май, станаха Унгария и Словакия. Така след отчетените рекордни за последните години ръстове на потребителските цени в еврозоната, Великобритания, САЩ и други водещи икономики става ясно, че високата инфлация няма да подмине никого.

На годишна база цените в Унгария са се увеличили със 7,0 на сто, съобщават от националната статистика. Това надхвърля значително предварителните очаквания на анализаторите, които очакваха ръст на инфлацията от 6,5 на сто, съобщава Dow Jones Newswires.

Високият ръст на потребителските цени прави доста голяма вероятността за увеличаване на лихвения процент в страната, коментират специалисти. По прогнози на UniCredit Централната банка ще предприеме увеличение на лихвения процент с 0,5 процентни пункта до 9,0 на сто на предстоящата на 23 юни среща на институцията.

През последната година сезонните хранителни продукти са нараснали с 11,4 на сто, кафето е поскъпнало с 3,1 на сто, а пилешкото е повишило цената си с 2,8 на сто. Ако бъдат премахнати сезонните поскъпвания, цената на храните се повишава със скромните 0,7 на сто. Цената на бензина е нараснала с 3,2 на сто, природният газ е повишил цената си със 7,0 на сто.

Същевременно в Словакия също отчитат висок ръст на потребителските цени, който възлиза на 4,6 на сто. През април в страната беше отчетена инфлация от 4,3 на сто на годишна база, а достигнатото през май ниво е най-високото за последните 20 месеца, предава Bloomberg. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за ръст на цените с 4,5 на сто. На месечна база спрямо април е измерена инфлация от 0,3 на сто.

Регистрираната инфлация надхвърля заложената от Централната банка цел от 3,8 на сто. Въпреки това обаче от институцията не се очакват никакви действия, тъй като до края на годината трябва да бъде извършена конвергенцията за членство в еврозоната и лихвеният процент да се изравни с този на Европейската централна банка, който към момента е 4,0 на сто, но се очаква следващия месец да бъде увеличен на 4,25 на сто. Точно на толкова възлиза и основната лихва в Словакия към настоящия момент.

Днес търговията с унгарския форинт беше доста волатилна, като курсът му срещу еврото падна от 248,20 EUR/HUF в 9:15 до 246,28 EUR/HUF. Данните за инфлацията обаче подкрепиха унгарската валута и в 16:40 тя напредва до 247,78 EUR/HUF.

Движенията при курса на словашката крона са далеч по-ограничени заради предстоящото влизане на страната в еврозоната и той е при 30,30 крони за евро, където беше и вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 12.09.22 г.
fallback