fallback

ЕЦБ успокои пазарите, че не се очаква серия повишения на лихвите

Междувременно инфлацията във Франция достигна най-високи стойности за последните 12 години

12:24 | 11.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Един от най-влиятелните членове на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) успокои борсовата търговия на Стария континент с изказване, че засега институцията не сигнализира масирана и продължителна кампания по повишение на лихвените проценти в борба с високата инфлация. Очакванията са през следващия месец да станем свидетели на увеличение на лихвения процент за пръв път за последната година.

„Пазарите разбраха сигнала, който им даде Управителния съвет на ЕЦБ за увеличаването на лихвата идния месец“, казва Щарк в интервю в Масчузец вчера, като добави, че „не става дума за серия от повишение на лихвите“, цитира Bloomberg.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви, че банката вероятно ще вдигне лихвата с четвърт процентен пункт до 4,25 като опит за борба с инфлацията, която достига най-високите си нива за последните 16 години. Това накара пазарите да заложат на двойно по-голямо повишение на лихвения процент до края на годината, показват форурдните контракти Еоnia, добавя информационната агенция.

Днес от еврозоната дойдоха поредните обезпокоителни данни за инфлацията, които показаха, че потребителските цени във Франция са нараснали през май с 0,5 на сто на месечна база при очаквания за увеличение с 0,4 на сто. Преди месец повишението на инфлацията на месечна база беше 0,3 на сто.

Що се отнася за годишната инфлация, данните са още по-обезпокоителни, тъй като са достигнати най-високите стойности за последните 12 години. Увеличението възлиза на 3,7 на сто при измерен ръст от 3,4 на сто месец по-рано, съобщават от френската национална статистика.

Днес курсът на еврото остава стабилен, като беше прекратен спадът от вчера. В 8:00 днес едно евро струваше 1,5463 долара, а в 10:00 беше достигнато най-високото до момента за деня ниво от 1,5511 EUR/USD. В 12:00 кросът евро/долар е при 1,5483 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:28 | 12.09.22 г.
fallback