fallback

Меркел: Еврозоната трябва да играе по-голяма роля в световните финанси

Според немския канцлер след провала на англо-саксонския модел, довел до финансовата криза, сега Европа трябва да увеличи влиянието си

10:28 | 11.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е на мнение, че еврозоната трябва да получи по-голяма роля при регулирането на глобалната финансова система, тъй като подходът на САЩ и Великобритания е направил възможно избухването на ипотечната криза. В интервю за FT лидерът на най-мощната икономика на Стария континент призова за създаването на европейска рейтингова агенция.

„Чрез единния вътрешен пазар и благодарение на еврото Европа си е осигурила значителна икономическа независимост. Въпреки това обаче определянето на правилата, прозрачността и цялостното стандартизиране на финансовите пазари, както сега, така и в миналото са се определяли от силно доминирана от англo-саксонския модел система“. Поради тази причина в средносрочен план според нея Европа се нуждае от собствена рейтингова агенция, каквато в еврозоната до момента няма. По този начин еврозоната би могла да влияе цялостно върху регулирането на финансовите пазари.

Създаването на европейска рейтингова агенция като конкуренция на пазарните лидери Moody's и Standard & Poor's попада и сред предложенията на Германия в рамките на форума за сътрудничество между осемте най-силно развити държави в света Г-8. По време на предстоящата среща на организацията в Япония финансовите пазари се очаква да бъдат сред най-силно застъпените теми.

Според Ангела Меркел изискванията за собствен капитал при високорисковите продукти трябва да бъдат завишени. „Отношението към капиталовите изисквания при продуктите, криещи висок риск трябва да бъде преосмислено“, смята тя и призовава да бъдат направени проучвания при кои инвестиционни схеми има нужда да се изисква по-голямо самоучастие.

Немският лидер се разграничи от изразеното преди седмици мнение на президента на ФРГ Хорст Кьолер, че финансовите пазари могат да бъдат определени като „чудовище“. Проблемът според Меркел се състои в това, че финансовите продукти са твърде непрозрачни за индустрия, в която хората влагат доверието и парите си. В тази връзка канцлерът предупреди за заплахата Германия да понесе трудностите на финансовите пазари заедно с онези, които са виновни за изострянето на кризата.

С оглед противодействието на протекционистките тенденции, които се наблюдават на пазарите, е необходима повече прозрачност, смята Меркел и заявява: „Ако искаме да се борим с протекционизма, а аз искам, то трябва да не оставяме възможност за възникването му“. В световен мащаб вече се наблюдавали протекционистки настроения като отговор на глобализацията, а това не е правилната реакция към предизвикателствата, твърди немският лидер. Заради тези тенденции трябва да се предостави по-голяма защита на конкуренцията и подобряване на прозрачността, призовава Меркел.

Заради атаките, които понася Европейската централна банка заради рестриктивната си политика по отношение на лихвения процент, Меркел за пореден път заяви, че институцията е напълно независима, тъй като, ако спрямо нея можело да се оказва политически натиск, то несъмнено щяло да има държави, които да правят опити да се възползват от това непрекъснато. „Затова аз казвам: Трябва да има съвсем ясни принципи. В противен случай доверието в еврото ще бъде нарушено“, завършва Меркел.

Днес еврото успява да заличи част от изгубеното през последните два дни, като се повишава от 1,5459 EUR/USD в 8:00 до 1,55 долара за евро в 10:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 05.09.22 г.
fallback