fallback

Крачка напред към създаването на единна валута в Персийския залив

Очаква се по-късно тази година да се създаде общ монетарен съвет, който ще взема решения за единната валута

16:53 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Съветът за сътрудничество в Персийския залив (Gulf Cooperation Council, GCC) се придвижи една стъпка по-близо до създаването на общ монетарен съвет до следващата година, с което да се изпълни въвеждането на единна валута в определения срок до 2010 г., съобщи изданието Gulf Times.

Ръководителите на централните банки на страните от GCC, с изключение на Оман, са одобрили проект за споразумение, което би трябвало да премахне пречките пред създаването на единна валута.

Проектът ще бъде представен пред финансовите министри на страните от GCC на срещата им през септември, тъй като всяка от държавите ще трябва да ратифицира споразумението.

По основните въпроси е имало като цяло съгласие. От GCC очакват да постигнат споразумение по-късно тази година за създаването на общ монетарен съвет, който евентуално да се превърне в регионална централна банка. Монетарният съвет ще реши какво да е името на единната валута, колко да е стойността й и кога да бъде пусната.

Решението идва в условията на растящ натиск върху страните от залива или да повишат стойността на валутите си, или да прекратят обвързаността им с долара, която се смята за основна причина за неспособността им да действат гъвкаво в борбата с усилващата се инфлация.

Инфлацията в страните от Персийския залив, особено в Катар и Обединените арабски емирства, се усилва главно в резултат на слабостта на щатския долар. С оглед на това от кредитната агенция Moody’s предупредиха, че много страни от Близкия Изток рискуват намаляване на рейтинга им.

Миналата година инфлацията в залива достигна средно 7,4% спрямо 4,2% през предходните пет години.

Създаването на единна валута, която има потенциала да се превърне във втората по значимост валута след еврото, тъй като страните от залива контролират 45% от известните резерви от петрол в света, зависи от пет критерия, сред които задържане на инфлацията в рамките на 2% от средното ниво за региона, бюджетен дефицит от 3% от БВП и др., коментира изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:50 | 09.09.22 г.
fallback