fallback

Разнопосочни данни от еврозоната спряха понижението на единната валута

Цените на едро в Германия бележат най-силен ръст за последните 26 години, френското производство се увеличава значително повече от очакваното

11:37 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Спадът в курса на еврото от изминалата нощ, който беше предизвикан от вербалната интервенция на председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, беше преустановен тази сутрин след поредица от икономически данни от еврозоната. Те дойдоха от водещите икономики в Западна Европа – немската и френската.

В Германия тази сутрин бяха публикувани данните за цените на едро през май, които показаха, че е отчетено най-голямото месечно повишение за последните 26 години. Това по всяка вероятност ще доведе до повишен инфлационен натиск за следващите месеци. Такива сигнали вече се видяха от публикуваните вчера производствени цени, които са нараснали с 5,2 на сто за периода април 2007 - април 2008 година. Импортните цени пък са се увеличили с 5,7 на сто през последната година.

На месечна база цените на едро в най-голямата икономика на еврозоната са нараснали с 1,4 на сто, показват официалните данни на статистическия офис във Висбаден. Годишното увеличение е далеч по-впечатляващо и възлиза на 8,1 на сто – най-големият ръст, регистриран от февруари 1982 година досега. Предварителните очаквания на специалистите бяха за увеличение на цените на едро с 0,7 на сто на месечна и 7,1 на сто на годишна база.

С най-голям ръст за месеца са цените на минералните горива – 21 на сто, докато цената на желязото, стоманата и несъдържащите желязо метали са нараснали с 9,1 на сто за последните 12 месеца. Млякото, млечните продукти, яйцата и хранителните мазнини са увеличили цените си с 16 на сто. Силно вероятно е тези новини да доведат до още по-категорична политика от страна на ЕЦБ и да видим увеличение на лихвения процент на предстоящата идния месец среща.

Еврото получи подкрепа и от стабилни данни за икономиката на Франция. Индустриалното производство на страната през април е нараснало с 1,4 на сто на месечна база, при регистриран спад от 1,0 на сто за предходния месец и прогнози за далеч по-ограничен ръст с 0,3 на сто. На годишна база индустриалното производство на втората по големина икономика в еврозоната се е увеличило с 2,1 на сто при очаквания за ръст от 1,9 на сто.

Доларът успя да напредне доста силно през последната нощ, но ако не успее да задържи спечеленото, вероятно ще се повтори ситуацията от миналата седмица, когато след реч на Бернанке той регистрира значителен ръст. Повишението обаче беше заличено само ден по-късно от сигналите на Жан-Клод Трише, че в еврозоната на дневен ред стои увеличаване на лихвения процент.

След днешните новини рестриктивната монетарна политика става още по-вероятна, което спомогна за стабилизиране на курса на еврото. Силният спад на единната валута от 1,5845 вчера до 1,5577 EUR/USD в началото на японската търговска сесия беше преустановен и в момента кросът евро/долар е при 1,5571 EUR/USD.

Върху валутната двойка се очаква силно влияние от данните за търговския баланс на САЩ, които ще бъдат публикувани в 15:30 часа българско време, както и от поредното изявление на Бен Бернанке, което е насрочено за 15:15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:55 | 11.09.22 г.
fallback