fallback

Еврото на двуседмичен връх срещу долара

Еврото стигна 1,58 EUR/USD заради слабия пазар на труда в САЩ и очаквания за трусове в американската икономика

10:06 | 09.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото започна новата седмица с подновен ръст срещу американския долар, макар търговията да се води в тесните граници между 1,5767 – 1,5795 EUR/USD. Непосредствено след възобновяването на седмичната търговия единната валута стигна нива от 1,58 EUR/USD, което е най-високата стойност от 27 май насам и е с едва около 2 цента под абсолютния исторически връх от 1,6019 долара за евро.

Върху валутната търговия все още основно влияние оказват силно разочароващите данни за безработицата в САЩ от петък, които изненадаха пазарите и доведоха до силно понижение в курса на американската валута. Увеличената до 5,5 на сто безработица, съчетана с поредните рекорди на петрола, кара мнозина анализатори да очакват тежки времена за най-голямата икономика в света, което води след себе си разпродажби на зелените пари.

Днес от САЩ липсват значителни икономически данни, но за сметка на това излизащите от еврозоната новини до момента оказват подкрепа на еврото. Това се вижда от търговския баланс на Германия, който през април се увеличава повече от очакваното. Превишението на износа над вноса в най-силната икономика на еврозоната възлиза на 18,7 млрд. евро при отчетени месец по-рано 15,6 млрд. и очаквания на анализаторите за 16,7 млрд. евро.

Единната валута показва сила и срещу британската лира, повишавайки курса си от 0,8005 EUR/GBP при старта на търговията до 0,8020 в 9:50 часа българско време. Днес върху лирата се очаква натиск заради излизащите в 11:30 часа данни за входящата и изходяща производствена инфлация на Острова, която според предварителните прогнози ще отбележи нов ръст.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:51 | 06.09.22 г.
fallback