fallback

Трише „изстреля“ еврото с коментар за инфлацията

ЕЦБ наблюдава ръста на цените с „увеличена бдителност“, което води до по-твърда монетарна политика

16:35 | 05.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише накара еврото да „подскочи“ в рамките на 45 минути, в които направи коментар за днешното решение по отношение на лихвения процент в еврозоната. Лихвата в 15-те страни, въвели еврото като разплащателна единица, отново беше оставена при 4,0 на сто, но пазарите разчетоха думите на Трише като сигнал за бъдещо увеличение.

Жан-Клод Трише заяви, че ЕЦБ наблюдава инфлацията с „увеличена бдителност“, тъй като рекордните цени на петрола и хранителните суровини са обезпокояващи, предава Bloomberg. „Забелязваме, че рисковете пред ценовата стабилност в средносрочен план се увеличават все повече. Нашата задаче е да осигурим стабилизирането на инфлационните очаквания в средно- и дългосрочен план“, каза още специалистът.

До момента ЕЦБ се разграничава от политиката на Английската централна банка и Федералния резерв на САЩ, които предприеха поредица от понижения на лихвените проценти в своите държави. Като основна причина за това от институцията изтъкват инфлацията, която през май достигна 3,6 на сто на годишна база.

Непосредствено преди пресконференцията на Трише в 15:30 часа едно евро се разменяше за 1,5370 долара, след което заради изказването на президента на ЕЦБ единната валута буквално се „изстреля“ за да достигне 1,5510 EUR/USD в 16:30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:01 | 23.08.22 г.
fallback