fallback

Ралито на долара продължава

Зелените пари настъпват до тримесечен връх срещу йената, спрямо еврото и паунда се наблюдава стабилизация в очакване на заседанията на централните банки

11:22 | 05.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американският долар продължава възхода си срещу основните валути и днес. Силната подкрепа, която оказа през последните два дни председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке на зелените пари, още се запазва като основна движеща сила на търговията при отсъствието на значими икономически новини.

След изказването си от вторник, когато доларът поскъпна с близо 2 цента в рамките на 30 минути, Бернанке отново взе отношение по въпросите на валутната политика по време на изказване в университета Харвард. В изявлението си той посочи, че „някои индикатори за дългосрочните инфлационни очаквания бележат ръст през последните месеци, което е от голямо значение“ за политиката на Фед, предава Bloomberg. Това позволи на американската валута да запази спечеленото във вторник и да остане на силни позиции в очакване на решенията за лихвените проценти в еврозоната и в Англия.

През април в САЩ беше измерена инфлация от 3,9 на сто на годишна база, а очакванията за ръста на потребителските цени за предстоящите 5 години нараснаха от 3,0 на сто през януари до 3,4 на сто през май, показват данни на Reuters. Това кара мнозина да очакват завой на Фед и превключване на съвсем друга вълна на монетарната политика.

Очакванията, че Фед вече е на път да повиши лихвения процент в САЩ оказват силна подкрепа на долара и той напредва срещу основните валути. По отношение на японската йена днес беше регистриран тримесечен връх при 105,97 USD/JPY, което е най-високото ниво от 28 февруари насам. Това означава, че от 16 март, когато беше отчетена най-високата стойност на йената за тази година, поскъпването на долара възлиза на близо 11 процента. Днес се наблюдава значително поскъпване на зелените пари и срещу швейцарския франк, който отстъпва от 1,0434 USD/CHF в 9:30 до 1,0471 франка за един долар в 11:10.

Спрямо еврото от началото на европейската търговия американският долар отстъпва, тъй като пазарите се настройват за предстоящата пресконференция на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише. На нея се очаква отново да бъде обърнато внимание на проблемите с високата инфлация, което към момента оказва подкрепа на единната валута и тя успява да заличи част от изгубеното през последните дни. В 8:30 едно евро струваше 1,5393 долара, а в 11:15 кросът е при 1,5418 EUR/USD.

Доларът продължава ралито си от началото на седмицата срещу британската лира, като днес паундът пада до най-ниските си стойности от 19 май досега. В 11:15 часа един паунд струва 1,9504 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 06.09.22 г.
fallback