fallback

Бернанке съветва банките да заделят повече резерви

Председателят на Фед е на мнение, че турбуленциите на пазарите не са отминали и финансовите институции трябва да са внимателни

13:55 | 30.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Турбуленциите на пазарите не са отминали, поради което банките трябва да заделят повече средства в резервните си фондове, смята председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. По време на конференция в Чикаго вчера той е изказал мнение, че финансовите институции трябва да показват по-висока активност при набирането на свежи ресурси, съобщава немският вестник Die Presse.

По-високата инициативност на банките ще помогне не само на икономиката като цяло, а и на самите финансови институции, които ще помогнат за използването на нови възможности, когато условията на пазарите започнат да се възстановяват, смята още Бернанке. Към настоящия момент турбуленциите все още не са отминали, но въпреки това се наблюдавали сигнали, че банките предприемат необходимите стъпки за възстановяване на нормалното положение.

По отношение на монетарната политика сигналите от страна на Бернанке са ясни още от края на април, когато той изказа мнение, че кампанията по редукция на лихвения процент върви към своя край. Това кара мнозина анализатори да смятат, че на предстоящата среща на Фед в края на юни лихвата ще остане без промяна при 2,0 на сто, като вече се появяват и очаквания за увеличението й към края на годината.

Тези прогнози дават подкрепа на американския долар и той е на път да отбележи месечно повишение срещу еврото. В тази насока влияят очакванията за ръст на инфлацията в САЩ заради рекордните цени на петрола, които вече принудиха Фед да завиши прогнозата за ръста на цените до диапазона 3,1 – 3,4%. За сравнение в началото на годината от институцията очакваха инфлация в границите 2,1 – 2,4%.

В началото на днешния ден доларът продължи да настъпва срещу еврото, като напредна от 1,5532 EUR/USD в 9:00 до 1,5469 EUR/USD в 11:30. Обезпокоителните данни за европейската инфлация обаче изправиха на крака еврото и към 13:45 почти цялото отстъпление на единната валута от началото на днешния ден е заличено и кросът е при 1,5517 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:55 | 01.09.22 г.
fallback