fallback

Словакия си извоюва поскъпване на кроната

ЕС одобри повишаване на курса на словашката валута с 15 на сто преди влизането на страната в еврозоната

17:34 | 29.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Словакия успя да договори с европейските институции повишаване на курса на кроната с 15 на сто над сегашното му ниво. Държавата, която е поредната страна от ЕС, която ще влезе в еврозоната от 1 януари следващата година, е получила одобрение да повиши т.нар. централен паритет от 35,4242 до 30,126 крони за евро, става ясно от e-mail на Европейската комисия, съобщава Bloomberg. Днес е получено и официалното одобрение на Европейската централна банка.

Новият рейндж за търговия на кроната попада в диапазона 25,6071 – 34,6449 крони за евро, тъй като според правилата на валутния механизъм ERM II в рамките на период от две години преди влизане в еврозоната, валутата на страната-кандидат може да се движи в рамките на 15 на сто по-високо или по-ниско от курса на централната банка.

Вчера кроната регистрира рекорден ръст срещу еврото, приключвайки деня с 5 на сто по-висока стойност отпреди месец и в близост до ограничението на предишния централен курс. Централната банка и правителството позволяват на кроната да поскъпва в опит за предотвратяване на инфлационен шок при приемането на единната валута, смятат икономисти.

На 7 май тази година Словакия получи одобрение от ЕК за присъединяване към еврозоната на 1 януари 2009 година, като така стана втората страна от бившия комунистически блок, която успява да покрие критериите за членство след Словения. Официалното решение за приемането на Словакия трябва да бъде подписано на предстоящата през юли среща на финансовите министри от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:09 | 20.08.22 г.
fallback