fallback

Американската икономика расте повече от очакваното

Брутният вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие на годината е по-висок от предварителните очаквания, но все пак остава с нисък ръст

16:47 | 29.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на САЩ показва сигнали за стабилизация, след като брутният вътрешен продукт отбелязва по-голям от предварително очаквания ръст. През първото тримесечие на 2008 година показателят е нараснал с 0,9 на сто, вместо с прогнозираните през април 0,6 на сто, показват данните на американското министерство на търговията. За последното тримесечие на миналата година американската икономика нарасна с 0,6 на сто.

Въпреки по-високите резултати, икономиката на САЩ остава слаба заради проблемите в ипотечния сектор, които се отразиха силно негативно на кредитния пазар в страната. Ситуацията се усложнява допълнително и от високата инфлация, която е предизвикана от удвояването на цените на петрола през последната година и поскъпването на хранителните продукти.

Анализаторите очакваха днешните данни и те не бяха изненадващи за пазарите, а макар и минималният ръст на БВП не дава основание за твърдения, че САЩ са изпаднали в рецесия в теоретичния смисъл на понятието – две поредни тримесечия с отрицателен ръст на икономиката. Най-сериозни остават трудностите в строителния сектор, което се вижда от данните за строителните разходи, които са намалели с 25,5 на сто на годишна база. Отчетеното повишение е най-голямо за последните седем години.

Потребителските разходи през първото тримесечие на годината са нараснали с 1 на сто, което е най-ниският темп от последната рецесия в САЩ, която се наблюдаваше през 2001 година. Причината за ниския ръст са високите цени на храните и горивата, които значително ограничават средствата за потребление на домакинствата.

Валутната търговия не реагира силно на днешната новина. Доларът продължи възхода си срещу еврото от вчера, като непосредствено преди данните за БВП в 15:30 българско време курсът евро/долар беше при 1,5560 EUR/USD. Последва леко поскъпване на зелените пари и в 16:30 едно евро струва 1,5530 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:07 | 09.09.22 г.
fallback