fallback

Шефът на Dеutsche Bank: Краят на кризата се вижда

Банката е в готовност за придобивания, но без „излишни приключения“, защото очакванията са 2008 да бъде тежка година

16:59 | 29.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителят на най-голямата банка в Германия - Deutsche Bank, Йозеф Акерман е на мнение, че финансовата криза, която стегна глобалните финансови пазари от края на миналото лято, вече върви към своя край. Мнението на специалиста е, че „в момента се намираме в началото на края на кризата“, предава немският вестник FTD.

Като цяло Акерман очаква, че „предизвикателствата ще останат сериозни“, а 2008 година „като цяло няма да бъде никак лека година“. Ръководителят на финансовата институция оценява краткосрочните изгледи за икономиката като несигурни, като положението на кредитните пазари и ликвидността във финансовия сектор ще останат напрегнати.

Въпреки очакваните трудности обаче шефът на Deutsche Bank остава оптимист за глобалната икономика. В началото на месеца той направи и друго изявление в тази насока, като предрече затихване на турбуленциите на пазара, като същевременно с това предупреди за възможни напрежения и нестабилност.

За първото тримесечие на годината кредитната криза доведе до първа загуба за Deutsche Bank за последните пет години, но и това не помрачи оптимистичните възгледи на Акерман, който твърдо заяви, че до края на годината ще бъде направено всичко възможно за заличаване на негативния резултат. При това той нееднократно направи изказвания относно процесите на консолидация в немския банков сектор, главна роля в които се падала на оглавяваната от него институция.

Пред немските медии Акерман за пореден път изрази готовността на Deutsche Bank за придобивания, като институцията е в готовност „да осъществи смислени покупки, въпреки че и сега има потенциала да расте сама“. Макар да е готова за придобивания обаче, банката нямало да участва в „рискови начинания и излишни приключения“, продължава той. Със своето изказване Акерман отново е изразил желание за покупка на Postbank, но тя още не стояла „на тезгяха“.

Валутната търговия през последния месец дава основание да се обърне внимание на твърдението на Акерман, че финансовата криза върви към разрешаване, тъй като не се наблюдават сериозни флуктуации. Търговията на двойката евро/долар се намира в рейндж между 1,54-1,57 долара за евро, с известни пробиви на тези нива до 1,53 и 1,58 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:09 | 29.08.22 г.
fallback