fallback

Потребителското доверие в еврозоната с нов спад

Бизнесът запазва вярата си в европейската икономика, климатът се подобрява повече от очакваното

12:37 | 29.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителското доверие в еврозоната за май продължава да се влошава, регистрирайки спад от 3 пункта спрямо измерените преди месец минус 12 пункта, съобщават от Евростат. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за запазване на стойността отпреди месец, но поскъпването на горивата и хранителните продукти са оказали негативно влияние върху настроенията на потребителите.

Въпреки спада на доверието сред потребителите бизнесът остава позитивно настроен за бъдещото развитие на икономиката. Индексът на икономическото доверие запазва стойността си от предходния месец и се задържа при 97,1 пункта. Очакванията на анализаторите бяха за понижение на икономическото доверие до 96,8 пункта.

Бизнес климатът в еврозоната също се подобрява през май и показателят, който го измерва, стига до 0,54 пункта. Преди месец статистиката отчете ниво на бизнес климата от 0,43 пункта, а консенсусните очаквания бяха за спад до 0,41 пункта. Подобрява се и доверието в сектора на услугите, показват още данните на Евростат, като индексът за измерването му се повишава от 7 на 8 пункта.

По-рано днес бяха оповестени данни за паричното предлагане в еврозоната през април, като при паричния агрегат М3 се наблюдава ръст от 10,6 на сто на годишна база. През март паричното предлагане се увеличи с 10,1 на сто, а очакванията на анализаторите бяха за ръст от 10,3 на сто.

До момента публикуваните днес данни не оказват съществено влияние върху валутната търговия, тъй като в основна движеща сила на кроса евро/долар се превърна вчерашното изказване на президента на Фед Далас Ричард Фишер, който изяви готовност за увеличение на лихвения процент в САЩ при засилване на инфлационните очаквания.

В 12:30 часа едно евро се разменя за 1,5559 долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 05.09.22 г.
fallback