fallback

Храната в САЩ поскъпва най-силно за последните 18 години

Въпреки поскъпването на хранителните продукти инфлацията през април се забавя изненадващо

16:55 | 14.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на инфлацията в САЩ през април се забавя, показват данни на министерство на икономиката. За месеца е отчетено повишение на потребителските цени от 0,2 на сто, което представлява забавяне на растежа от 0,1 процентни пункта спрямо измерените през март 0,3 на сто. На годишна база инфлацията през април е 3,9 на сто, след като месец по-рано възлезе на 4,0 на сто.

Главна роля за забавянето на инфлацията се дължи на понижените цени на мебелите и хотелиерските услуги, които успяват да заличат повишението в цените на хранителните продукти. За месеца обаче храните са поскъпнали с 0,9 на сто, отбелязвайки най-голямото си увеличение от януари 1990 година досега, предава Bloomberg.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за запазване на темпа на растеж от миналия месец и инфлацията на месечна база да бъде 0,3 на сто, а на годишна – се прогнозите точно предвидиха стойността на повишението в потребителските цени.

Въпреки по-ниската стойност на инфлацията, доларът не отстъпи срещу еврото. Към момента пазарите са настроени лихвеният процент в САЩ да не бъдат променяни поне до септември, тъй като серията от редукции от септември досега беше доста агресивна. За периода лихвеният процент в страната беше свален с 3,25 процентни пункта и вече се очаква въздействието на тази политика върху американската икономика.

Днес доларът поскъпна срещу еврото от 1,5463 EUR/USD в 9:30 до 1,5405 долара за евро в 11:30. Последва стабилизация на единната валута и в 16:30 кросът е при 1,5467 EUR/USD.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 04.09.22 г.
fallback