fallback

Цените на храните изведоха инфлацията в Китай до 12-годишен връх

За последната година потребителските цени бележат ръст от 8,5 на сто, което е най-високата стойност от 1996 година насам

10:22 | 12.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки мерките за контрол върху ръста на цените в Китай инфлацията в страната през март достига най-високите си нива от 1996 година досега, показва официалните статистически данни. През април цените са отбелязали ръст от 8,5 на сто на годишна база, което е с 0,2 процентни пункта повече от измерените за март 8,3 на сто. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за забавяне на инфлацията до 8,2 на сто, предава Bloomberg.

Най-голяма роля за високите нива на инфлация са изиграли цените на хранителните продукти, които са нараснали с цели 22,1 на сто за последните 12 месеца. Това заплашва страната със социална нестабилност в период, когато Пекин усилено се готви да посрещне летните Олимпийски игри през август.

Това кара правителството да вземе мерки за контрол на ситуацията, като от началото на годината неведнъж беше заявено, че срещу инфлацията ще се води активна борба. Въпреки това обаче от януари досега все още не е предприета промяна в лихвения процент, при положение че през 2007 година бяха направени шест поредни подобни стъпки.

Днес китайската валута поскъпна до 6,9843 юана за долар, при положение че преди изнасянето на данните курсът беше 6,9833 USD/CNY. От началото на годината досега американският долар е изгубил около 4,5 на сто срещу китайската валута. Само през първите три месеца понижението възлезе на 4,2 на сто, което е най-силното тримесечие за юана след премахването на фиксирания курс през 2005 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 12.09.22 г.
fallback