fallback

Без изненада при решенията за лихвите на Острова и в еврозоната*

АЦБ и ЕЦБ оставиха борбата с инфлацията като приоритет номер едно и лихвените проценти останаха съответно 5,0 на сто и 4,0 на сто

14:17 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Английската централна банка не предприе промяна на лихвения процент в страната, оставяйки лихвата при 5,0 на сто. Предварителните прогнози на анализаторите бяха именно за такъв ход на институцията, тъй като над британската икономика е надвиснала голяма опасност от силен инфлационен натиск.

Въпреки кризата в сектора на недвижимите имоти и ликвидните проблеми, които сковаха икономиката на страната, ръководителите на АЦБ не се осмелиха да предприемат стъпка за стимулиране на кредитирането с трета редукция на лихвения процент от началото на годината. Така страната остава с най-висок лихвен процент от всички държави-членки на Г-7.

От сутринта британската валута показа стабилизация след поредното си отстъпление от вчера и от 1,9512 GBP/USD в 8:00 часа успя да напредне до 1,9599 GBP/USD в 11:45. Към момента обаче лирата отново се понижава и в 14:50 часа кросът е при 1,9567 GBP/USD.

Също заради силния инфлационен натиск и Европейската централна банка остана пасивна, запазвайки за пореден път лихвения процент при 4,0 на сто. Анализатори прогнозират, че тази политика на ЕЦБ ще се запази дотогава, докато не бъде налице поредица от еднозначни сигнали за проблеми с икономическия растеж.

Действията на ЕЦБ не са изненадващи с оглед консервативните настроения в управителния съвет на институцията. Основна причина за запазване на лихвите без промяна е високият ръст на потребителските цени, който достигна 3,6 на сто през март. През следващия месец последва забавяне на инфлацията до 3,3 на сто, но и това е доста над заложения от институцията таргет от 2,0 на сто.

По-голям интерес сред пазарните участници от самото решение за лихвения процент в еврозоната привлича насрочената за 15:30 часа пресконференция на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, на която вероятно ще бъде даден знак за бъдещата посока на монетарната политика на институцията.

Днес единната валута успява да постигне стабилизация срещу долара, след като сутринта падна до най-ниските си нива от 11 март насам. В 8:20 днес едно евро се разменяше за 1,5292 долара, а в 14:30 зелените пари отстъпиха до 1,5371 EUR/USD. След решението на ЕЦБ не се наблюдават резки колебания на курсовете, което означава, че решението е било напълно очаквано от пазарите. В 14:50 едно евро струва 1,5360 долара.

*Актуализирано към 14:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 04.09.22 г.
fallback