fallback

Европа и САЩ единни в желанието за силен долар

Желанието и от двете страни на Атлантика е американската валута да е силна, тъй като скъпото евро не е полза нито на САЩ, нито на еврозоната

13:52 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Водещи лица във финансовите системи на САЩ и Европа приветстват поскъпването на американския долар от последните дни, тъй като такава тенденция би била оздравителна за глобалната икономика.

Притесненията на ръководителите на най-важните финансови институции изпитват големи опасения поради факта, че валутните пазари отделят прекалено голямо внимание на краткосрочните икономически слабости и напрежението в САЩ и не се вглеждат достатъчно в средносрочните перспективи пред икономиките на Европа и САЩ, става ясно от думите на високопоставен американски специалист, цитиран от Financial Times.

Според негов колега от еврозоната, който също остава неназован от вестника, курсът евро/долар е достигнал нива, които не носят изгода нито на Европа, нито на САЩ. Ръководителите на финансовите институции от двете страни на Атлантика имат желание да избегнат ситуации, при които доларът пада прекалено бързо, след което също така бързо възстановява стойността.

В момента според FT се намираме точно в такава ситуация – след рязкото поевтиняване на долара заради страха от рецесия, американската валута поскъпна силно заради очакванията, че икономиката няма да попадне в дълбока криза, както и заради сигналите за слабост в еврозоната, които индикират за забавяне на растежа.

Цитираните от вестника високопоставени представители на финансовите кръгове имат желание да бъде избегнато ново отстъпление на зелените пари, тъй като то дава тласък на цените на петрола. Тяхното мнение е, че не слабостта на американската валута е водещо при определяна на котировките на черното злато, тъй като възходът на цените продължава дори на фона на стабилизацията на долара. Те обаче не отричат голямото влияние на курса на зелените пари върху стоковите пазари.

В подобен род беше и изказването на френския министър председател Франсоа Фийон, който миналата седмица заяви пред журналисти във Вашингтон, че в еврозоната „вярват, че еврото е надценено в глобален мащаб“, припомня още вестникът. Изказвания в тази насока през последните месеци направиха и други високопоставени представители на ЕС и ЕЦБ, като Жан-Клод Трише, Жан-Клод Юнкер и т.н.

Днес възходът на американската валута продължава, като тя достигна най-високите си нива от 11 март насам. В 9:00 днес едно евро се разменяше за 1,5299 долара, след което единната валута постигна известна стабилизация и в 13:30 часа кросът е при 1,5348 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 08.09.22 г.
fallback