fallback

Банките са отписали 320 млрд. долара заради кризата

За да покрият капиталовите изисквания, финансовите институции са привлекли капитал от 230 млрд. долара, показва анализ на ЕЦБ

15:41 | 07.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Загубите от ипотечната криза, която започна от САЩ, са засегнали силно банковия сектор, показва анализ на Европейската централна банка, цитиран от немския вестник Die Zeit. Според вътрешен доклад на институцията банките са били принудени да отпишат активи за 320 млрд. долара за периода от средата на 2007 година до края на миналата седмица.

Заради направените вече отписвания водещите банки са били принудени да започнат увеличение на капитала си, което вече възлиза на общо 230 млрд. долара. Тези стъпки са били необходими с оглед спасяването на съществуването на финансовите институции, добавя вестникът, позовавайки се на доклада. От ЕЦБ отказват коментар относно наличието на подобен доклад.

В доклада се казвало още, че въпреки привлечените капитали в размер на 230 млрд. долара, проблемните пред банките все още не са отминали. Подобно е и мнението на Международния валутен фонд, който прогнозира, че загубите от кризата ще достигнат 945 млрд. долара. Това от своя страна означава, че банките са успели да привлекат едва по-малко от 1/3 от размера на очакваните отписвания.

Въпреки трудностите обаче през последните дни зачестяват изказванията на водещи специалисти, че най-лошото от кредитната криза вече е отминало и ситуацията би следвало да се стабилизира. Такива възгледи се наблюдават от последните изявления на финансовия министър на САЩ Хенри Поулсън и ръководителят на една от най-големите европейски банки – Deutsche Bank.

Според Йозеф Акерман, който стои начело на немската финансова институция, ако не станем свидетели на нови пазарни шокове, можем да очакваме, че кризата върви към своя край, предава Die Presse. Мнението на Поусън е, че най-тежките моменти на кризата вече са минали. Въпреки това обаче не били изключени нови турбуленции на пазарите, тъй като били необходими няколко месеца за постигането на стабилизация, става ясно от интервю на министъра за Wall Street Journal.

Днес американският долар отново успя да напредне срещу основните валути. По отношение на еврото зелените пари поскъпнаха от 1,5513 EUR/USD в 8:00 часа до 1,5435 EUR/USD в 15:30. Спрямо йената доларът повишава курса си от 104,77 USD/JPY сутринта до 105,28 2 15:30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 05.09.22 г.
fallback