fallback

ЕК даде „зелена светлина“ на Словакия за еврото, ние още не сме готови*

След съобщението на ЕК словашката крона достигна рекорд спрямо еврото при ниво от 32,055 крони за евро

14:49 | 07.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Словакия получи „зелена светлина“ за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2009, съобщи Ройтерс.

От Европейската комисия заявиха днес, че бившата социалистическа република, която има население от 5,4 млн. души, е готова да премине към общността от 15 страни членки на ЕС, които ползват единната европейска валута.

В доклада на комисията се казва още, че другите нови страни членки - Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, България и Румъния, все още не са готови за въвеждането на еврото.

Причината за това са твърде високото ниво на инфлация в изброените страни, големият им бюджетен дефицит или това, че не са се присъединили към валутния механизъм ERM II.

Очаква се тези страни да се присъединят към еврозоната доста след 2010 г. Все пак по думите на еврокомисаря по финансите Хоакин Алмуния те отбелязват напредък по пътя на приемане на еврото, макар и с различен темп.

През юли финансовите министри на ЕС също трябва да се произнесат по въпроса дали Словакия може да въведе еврото като разплащателна единица.

След съобщението на ЕК словашката крона достигна рекорд спрямо еврото при ниво от 32,055 крони за евро.

От своя страна Европейската централна банка също заяви, че Словакия покрива критериите за влизане в еврозоната, макар и изразявайки опасения относно способността на страната да контролира инфлацията.

По отношение на България ЕЦБ подчертава в доклада си значението на прилагането на достатъчно строга фискална политика за намаляване на инфлационния натиск и макроикономическите диспропорции, с оглед създаването на среда, спомагаща за устойчиво сближаване. Направени са и конкретни препоръки за извършване на структурни реформи, както и за правната интеграция на Българската народна банка в евросистемата.

*Информацията е допълнена в 15.50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 31.08.22 г.
fallback