fallback

Продажбите на дребно в еврозоната с изненадващо голям спад

Слабите данни допринесоха за задълбочаване на отстъплението на еврото

14:16 | 07.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно в еврозоната през март бележат силен спад, който надхвърля повече от два пъти прогнозите на анализаторите. Измереното понижение на годишна база възлиза на 1,6 на сто, става ясно от съобщение на Евростат. Това е най-големият спад от 1995 година насам, когато е сложено началото на измерването на подобен индекс. Предварителните очаквания бяха за понижение от 0,7 на сто.

В най-голямата икономика от еврозоната продажбите бележат спад от 1,1 на сто на годишна база, докато във Франция понижението възлиза на 0,8 на сто.

Като основна причина за това се посочват растящите цени на петрола и хранителните продукти, които карат потребителите да ограничават разходите си. Въпреки това обаче едва ли ще станем свидетели на понижение на лихвения процент в еврозоната на предстоящата утре среща на ЕЦБ, тъй като борбата с инфлацията остава приоритет номер едно пред институцията.

Новината задълбочи пропадането на еврото и единната валута продължи да отстъпва срещу американския долар. Днес еврото се понижи от 1,5513 EUR/USD в 8:00 часа българско време до 1,5484 долара за евро в 12:00, непосредствено преди публикуването на резултатите. В14:00 кросът на двете валути е при 1,5429 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 23.08.22 г.
fallback