fallback

Индустриалното производство на Великобритания със силен спад

Вероятността за ново понижение на лихвите се увеличава все повече заради разочароващите новини

12:11 | 07.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство на Великобритания за март отбелязва силен спад спрямо предходния месец, става ясно от публикуваните днес от националната статистика данни. Понижението възлиза на 0,5 на сто при очаквания на анализаторите за далеч по-ограничен спад от 0,1 на сто. На годишна база индустриалното производство се увеличава с едва 0,2 на сто, което е доста под измерените през февруари 1,3 на сто.

Индексът на фабричното производство също се понижава с 0,5 на сто за месеца, а на годишна база ръстът се забавя значително спрямо предходния месец и възлиза на 0,6 на сто. Измерените през февруари стойности на показателя отчетоха повишения от 0,4 на сто за месеца и 1,9 на сто на годишна база.

Негативната картина за британската икономика се допълва и от днешните данни за потребителското доверие в страната, който се изготвя ежемесечно от Nationwide. Стойността на показателя за април пада до 70,0 пункта и отбелязва най-ниското си ниво за последните 4 години. През март потребителското доверие беше на ниво 77,0 пункта, а анализаторите очакваха спад до 74,0 пункта.

Днешните новини вероятно ще усилят натиска върху ръководителите на Английската централна банка, които утре имат редовно заседание за определяне на лихвения процент на Острова. Прогнозите на анализаторите са, че институцията ще предприеме ново понижение с цел стимулиране на британската икономика и подобряване на ситуацията на кредитните пазари.

Очакванията за по-ниски лихви натежаха върху курса на лирата и тя понижи стойността си спрямо долара и еврото. По отношение на зелените пари паундът отстъпва от 1,9711 GBP/USD в 8:30 часа българско време до 1,9573 долара за лира в 11:45. По отношение на еврото лирата поевтинява от 0,7861 EUR/GBP в 9:00 до 0,7911 EUR/GBP в 11:45.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 26.08.22 г.
fallback