fallback

Еврото стана на 10 години

При създаването на единната валута мнозина вещаеха провал, но еврото успя да се наложи като глобална валута

10:01 | 07.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Днес се навършват 10 години от подписването на споразумението за създаване на единната европейска валута евро. За този период паричната единица беше въведена като разплащателно средство в 15 от страните членки на ЕС, а още няколко се стремят да покрият изискванията за членство в еврозоната.

Въпреки подписването на споразумението още през 1998 година, първите 12 държави, които въведоха еврото на мястото на националните си валути, започнаха да го употребяват едва на 1 януари 2002 година. Тогава, както при всяко начало, единната валута среща значителни трудности, припомня ВВС.

След дебюта си на валутните пазари, еврото започна да потъва срещу долара и да регистрира дъно след дъно. Това доведе и до мащабна интервенция на водещите централни банки, която стабилизира курса и доведе до утвърждаване на единната валута. Днес нещата са диаметрално противоположни – едва допреди дни се говореше за предстояща интервенция с цел възстановяване на стойността на долара, който изпадна в колапс и достигна до дъно от 1,6019 EUR/USD.

Сега туристите и износителите от еврозоната са натоварени от високите стойности на еврото и търпят негативите от забавянето на американската икономика. Европейската комисия и Европейската централна банка обаче остават твърди в становището, че икономиката на еврозоната е влязла силна в кредитната криза и поради това ще успее да се справи с проблемите.

Едно е сигурно – с въвеждането на единната валута европейската интеграция достигна ниво, което не беше наблюдавано в световната практика. Това не означава, че са липсвали опити за въвеждане на единна валута, но повечето са се изчерпвали със създаването на счетоводна единица, която не е била въведена в употреба. Европейската икономическа интеграция и еврото дават поле за дискусии за създаването на редица други регионални валути – най-активно се говори за въвеждането на единна северноамериканска валута - амеро, за въвеждането на единна валута на арабските държави и др.

Днес, на десетата годишнина от подписването на споразумението за въвеждане на еврото, трябва да бъде публикуван докладът на Европейската централна банка с предпоставките за въвеждане на еврото в България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Швеция. Ако всичко бъде наред и тези страни се справят с условията за членство в еврозоната, можем да очакваме, че до няколко години еврото ще бъде въведено в общо 22 държави от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:14 | 30.08.22 г.
fallback