fallback

Бернанке притеснен за ипотеките, иска действия от банките и правителството

Председателят на Фед направи препоръка за увеличаване на усилията за предотвратяване на необслужването на ипотечни заеми

10:10 | 06.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителят на американския Федерален резерв Бен Бернанке се обърна към правителството и търговските банки с препоръка за по-активни действия по посока излизане от ипотечната криза.
 
По време на изказване в Ню Йорк той отново е призовал кредиторите да опростят известен дял от заемите на някои от силно затруднените си клиенти, предава Bloomberg. Тези действия според Бернанке трябва да бъдат тясно насочени към онези собственици, които най силно са заплашени от загуба на имуществото си, тъй като така ще бъде избегната вълна от предсрочно изискуеми ипотечни заеми.
 
Председателят на Фед се изказа в подкрепа на идеята Федералната жилищна администрация (Federal Housing Administration) да рефинансира изпаднали в затруднено положение кредитополучатели, без самата тя да се превръща в поръчител на заемите. Тази идея беше издигната от представителите на демократите в американския Конгрес, което дава сигнал за разногласие между Бернанке и президента Буш, чиято партия залага на стимулиране на икономиката като начин за излизане от кризата.
 
Бернанке се изказа и в подкрепа на по-активни действия от страна на финансираните от правителството агенции за жилищно кредитиране Freddie Mac и Fannie Mae, които същo трябва да рефинансират затруднените заемополучатели.
 
Повод за притеснението на Бернанке дадоха данните, че на годишна база през март е измерен ръст от 57 на сто в предсрочно изискуемите ипотеки. Ръководителят на Фед очаква броят на просрочените заеми да продължи да расте и до края на годината да бъде надхвърлено количеството от 1,5 млн. процедури по принудително изпълнение, започнати през 2007 година.
 
В изказването си Бернанке не посочи, че увеличаването на просрочените кредити ще доведе до допълнителен спад в цените на жилищата, което от своя страна би довело до нови проблеми за американската икономика и финансовите пазари.
 
Трудностите при кредитирането се виждат и от тримесечния доклад на американската централна банка, който показва, че банките все повече затягат условията си за кредитиране на фирмите и домакинствата. Това се вижда от изследване на Фед, според което 70 на сто от банките са увеличили лихвите по кредитите си, въпреки агресивната кампания за понижение на основния лихвен процент в страната.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:45 | 05.09.22 г.
fallback