fallback

Поулсън: Кредитната криза е близо до своя край

Американският финансов министър е на мнение, че средата на продължаващата вече трето тримесечие криза е отминала

11:47 | 02.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на САЩ Хенри Поулсън е изразил мнение, че вече се намираме след средата на кредитната криза, която скова световните финансови пазари в края на миналата година. В интервю за Bloomberg Television, дадено вчера във Вашингтон, Поулсън е заявил, че ситуацията е „по-близо до края на проблемите, отколкото до тяхното начало” и дори при „насрещния вятър и проблемите, които се наблюдават” американската икономика ще продължи да расте, макар и с по-умерени темпове.

Мнението на Поулсън се доближава до гледните точки на някои от най-големите играчи на Wall Street, сред които са JPMorgan Chase и Lehman Brothers, чиито ръководители изказаха мнения, че кредитната криза се доближава до своя край, съобщава Bloomberg.

В своето интервю Поулсън заявява още, че неговото внимание е фокусирано върху настоящите усилия за борба с ипотечната криза, отхвърляйки предложението оглавяването от него министерство да използва бюджетни средства, за преодоляване на трудностите.

По отношение на ръста на американската икономика, финансовият министър казва, че не е променил очакванията си за ръст след данните за брутния вътрешен продукт на САЩ през първите три месеца от годината. Те показаха, че икономиката е нараснала с 0,6 на сто, като единствено увеличените запаси от нереализирана продукция са предотвратили свиването й през последните три месеца.

Запитан дали американската икономика ще изпадне в рецесия, финансовият министър отговори, че не иска да „навлиза в технически дебати” относно терминът „рецесия”. Спред него, „американците знаят, че са изправени пред силен насрещен вятър: цената на петрола, цените на храните, проблемите в сектора на недвижимите имоти”.

По отношение на валутния курс на долара Хенри Поулсън за пореден път повтори, че той е „за” силен американски долар. Именно това се наблюдава на валутните пазари след изказването на министъра. Доларът стабилизира нивата си и затвърди спечеленото срещу основните валути през последните дни.

Днес зелените пари отстъпват минимално срещу еврото, като от 1,5443 EUR/USD в 9:30 часа българско време понижават курса си до 1,5473 EUR/USD в 11:45.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:40 | 08.09.22 г.
fallback