fallback

Нов силен ръст за долара

Американската валута достига най-високите си нива срещу еврото за последните пет седмици

10:02 | 02.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Доларът е на път да отбележи ръст за пети пореден ден срещу еврото, което ще доведе до първи седмичен ръст, постигнат с ежедневна доминация на зелените пари от началото на годината. Причината за това са спекулациите, че след решението за понижение на американските лихви от сряда Федералният резерв ще смени курса на монетарната си политика.

Към момента фючърсната търговия на борсата в Чикаго показва шанс от 80 на сто лихвеният процент в САЩ да остане без промяна до следващата среща на Фед, която е насрочена за 25 юни, предава Bloomberg.

Американската валута беше подкрепена и добри данни за индекса на активността в производствения сектор ISM, който запази стойността си от 48,6 пункта въпреки очакванията на анализаторите за спад до 48,0 пункта. Индексът за личните разходи на американците за април, който също беше публикуван вчера показа изненадващ ръст от 0,3 процентни пункта, което е увеличение с 0,4 на сто спрямо предходния месец.

Тези новини доведоха до ръст на американския долар, който е на път да отбележи седмичен ръст срещу 13 от 16-те най-активно търгувани валути.

Спрямо еврото зелените пари напредват с близо 1 на сто за седмицата, като вчера вечерта курсът достигна ниво 1,5434 EUR/USD, което е най-ниската стойност на единната валута от 25 март насам. В 10:00 едно евро се разменя за 1,5457 долара. Това означава, че от 22 април, когато беше достигнат рекорда от 1,6019 долара за евро, досега зелените пари са напреднали с 3,5 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
fallback