fallback

Изненадващо висок ръст на американската икономика

Предварителните данни за БВП показват запазване на темпа на нарастване на икономиката от миналото тримесечие, но потребителските разходи и инвестициите в страната бележат спад

16:30 | 30.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Предварителните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие на годината излязоха доста по-добри от очакванията, което ще спомогне за разсейването на прогнозите за рецесия в най-голямата икономика.

Публикуваните от Министерството на търговията резултати показват запазване на ръста от предходното тримесечие, което означава, че икономиката ще нарасне с 0,6 на сто. Прогнозите на анализаторите бяха за доста по-ограничено повишаване на БВП с 0,2 на сто. Данните обаче са предварителни, като в тях не са включени голям брой ключови показатели и това може да доведе до разлики при публикуването на окончателните резултати.

Дефлаторът на БВП, който показва ръста в цените, повишава ръста си от предходното тримесечие и възлиза на 2,6 на сто. Ако бъдат премахнати храните и горивата, то поскъпването за тримесечието възлиза на 2,2 на сто на годишна база, което е по-малко от измерените през последните три месеца на 2007 година 2,5 на сто.

Негативната нотка в днешните новини идва от факта, че потребителските разходи, които съставляват най-голямата част от БВП, забавят ръста си и се повишават с най-бавен темп от 2001 година насам, когато американската икономика се намираше в рецесия. Причина за това са проблемите на пазара на труда, рекордните цени на храните и горивата, съобщава Bloomberg. Потребителските разходи се увеличават с едва 1,0 на сто, което е доста по-малко от измерените за предходното тримесечие 2,3 на сто.

Данните за инвестициите също са разочароващи, като за тримесечието се наблюдава спад от 2,5 на сто на годишна база при разходите за екипировка, стоителство и софтуер, което е най-големият спад от първото тримесечие на 2004 година досега. Инвестициите в жилищно строителство бележат понижение от 27 на сто, което е рекорд от 1981 година досега. Това е причинило спад от 1,23 процентни пункта от БВП, става ясно от официалните статистически данни.

Противоречивите данни за американската икономика попречиха на долара да поднови ръста си спрямо еврото, като причина за това се явява и очакването на решението на Федералния резерв за лихвения процент. В 15:30 часа, непосредствено преди публикуването на данните кросът евро/долар беше при 1,5539 EUR/USD, а в 16:15 единната валута напредва до 1,5554 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 01.09.22 г.
fallback