fallback

Инфлацията в еврозоната се забавя, доверието обаче пада

Потребителското доверие пада до най-ниските си нива за последните две и половина години, въпреки забавянето в ръста на цените

15:05 | 30.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителското и бизнес доверието в еврозоната, който се изготвя ежемесечно от Европейската комисия, пада до най-ниските си нива от август 2005 година досега. 

Стойността на показателя за април е 97,1 пункта, което е с 2,5 пункта по-малко от измерените през март 99,6. Това означава, че индексът се понижава за 11-ти пореден месец. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за по-ограничен спад до 98,9 пункта.

Спадът в доверието идва въпреки забавянето на инфлацията и стабилността на пазара на труда. Днес от Евростат разпространиха предварителни данни за нивото на инфлация в еврозоната през април. Те показват забавяне в ръста на потребителските цени до 3,3 на сто, след като през март инфлацията възлезе на 3,6 на сто. Същевременно с това пазарът на труда остава стабилен, като безработицата се запазва при ниво от 7,1 на сто.

Данните успяха да окажат подкрепа на еврото и то прекъсна понижението си спрямо долара. След като в 13:30 часа днес единната валута слезе до ниво 1,5531 EUR/USD, последва стабилизация и незначителен ръст на еврото до 15556 EUR/USD в 15:00.

През следващите часове върху пазарите се очаква влияние от страна на предварителните данни за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие в САЩ. Освен това с интерес се очаква решението на Федералния резерв за лихвения процент в страната, което трябва да стане ясно в 21:45 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 07.09.22 г.
fallback