fallback

Анализатори: Фед може и да не понижи лихвите в сряда

В последните няколко дни броят на убедените в предстоящото понижение до 2% намалява

13:14 | 26.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Мнозинството от пазарните участници и икономическите експерти очакват ново понижение на основния лихвен процент в САЩ с 25 базисни пункта на предстоящото заседание на Федералния резерв на 30 април (сряда).

По принцип финансовите пазари предвиждат сравнително точно ходовете на Фед и анализаторите рядко оспорват консенсусните очаквания, но в последните няколко дни броят на убедените в предстоящото понижение намалява, показва допитване на Marketwatch.

Общите прогнози до момента бяха за понижаване на лихвите от сегашните 2,25% до 2 на сто, последвано от задържане на лихвените нива през лятото. Някои експерти обаче отчитат реална възможност за прекратяване на серията от понижения още тази седмица.

Някои от членовете на Борда по монетарна политика, като президентът на Фед в Далас, Ричард Фишър, както и този във Филаделфия, Чарлз Плосър, поддържат тезата, че лихвените проценти се понижават твърде бързо.

На всички заседания на институцията от септември насам, когато бяха вземани решения за “отпускане” на лихвите, е имало и гласували “против”.

Сред най-често споменаваните от анализаторите аргументи против ново понижение на лихвите е рязкото обезценяване на щатския долар. Един от проблемите, свързан със спада на зелените пари, е инфлационният натиск върху цените на горивата и хранителните продукти в световен мащаб. Едно ново намаление на лихвите, колкото и малко да е, би могло да задълбочи този процес.

По-рано този месец финансови министри и представители на централните банки на страните от Г7 (седемте най-развити държави в света – САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Япония, Италия и Канада) изразиха своите притеснения относно поевтиняването на долара.

Вероятно отслабването на увереността сред валутните търговци в последващото ново понижение на лихвите в САЩ е един от факторите, на който се дължи възстановяването на маст от изтубените позиции на зелената валута през изминалата седмица. В петък еврото се понижи до около 1,56 долара, което е с близо четири цента под достигнатия връх от 1,6019 долара за евро във вторник.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:52 | 04.09.22 г.
fallback