fallback

Еврото отстъпи от рекорда

Доларът набра сила след коментар на Жан-Клод Юнкер, че възходът на единната валута ще навреди на икономическия ръст

17:22 | 23.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

След като вчера еврото достигна исторически връх от 1,6019 EUR/USD в резултат на изказване на ръководителя на френската централна банка Кристиан Ноайе, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова дори да повиши лихвите в борбата срещу инфлацията, днес нова вербална интервенция доведе до отстъпление на единната валута.

Поевтиняването на еврото дойде след изказване на финансовия министър на Люксембург Жан-Клод Юнкер, от което става ясно, че на него „не му харесва начинът, по който се развиват нещата“ на валутните пазари, предава Bloomberg. Причината за това е, че скъпото евро може да окаже негативно влияние върху икономическия растеж в еврозоната. По думите на Юнкер финансовите пазари трябва да отделят повече внимание на растежа и трябва по-малко да се фокусират върху краткосрочната информация.

Изказването на Юнкер сложи край на възхода на еврото след силните данни за сектора на услугите в еврозоната и Германия, които излязоха по-силни от очакванията. Така след достигането на днешния връх от 1,5987 EUR/USD, единната валута пада с над 100 пипса до 1,5871 долара за евро в 17:10 часа българско време.

Японската йена също напредва срещу еврото, като повишава стойността си от 164,94 EUR/JPY в 12:00 до 164,02 йени за евро в 17:10.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 08.09.22 г.
fallback