fallback

На Острова няма консенсус за лихвения процент

Стенограмата от последната среща на АЦБ показва три различни гледни точки, което се случва за пръв път през последните две години

14:50 | 23.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителите на Английската централна банка са имали три различни гледни точки при последната си среща, когато лихвеният процент на Острова беше понижен с 0,25 процентни пункта до 5,0 на сто. Двама от членовете на Управителния съвет – Андрю Сентънс и Тимъти Бесли, са се обявили против промяната на лихвата, докато Дейвид Бенчфлауър се е изказал за агресивна редукция до 4,75 на сто.

Решението за редукция на лихвения процент до 5,0 на сто е взето, за да „бъде противодействано частично, но не изцяло, на настоящия спад на търсенето, който идва като следствие от влошаването на кредитните условия в глобален мащаб“, става ясно от публикуваната днес стенограма от срещата, проведена на 10 април.

Протоколът от срещата „увеличава несигурността относно бъдещата посока на движение на лихвите в страната, тъй като не дава ясен сигнал за настроенията на мнозинството от членовете на управителния съвет“, смята Дейвид Тинзли, икономист в National Australia Bank, цитиран от Bloomberg.

Днес стана ясно още, че одобрените ипотеки в страната през март са намалели с 46 на сто на годишна база, което е най-големият спад от септември 1997 година досега. Това показва, че условията за кредитиране във Великобритания се влошават все повече въпреки опитите на централната банка да възстанови доверието между кредитните институции и да насърчи междубанковото кредитиране.

Публикуването на стенограмата доведе до поскъпване на британската лира срещу еврото, като от 0,8035 EUR/GBP в 11:00 часа единната валута отстъпи до 0,7980 EUR/USD в 12:40. Последва ръст на еврото, като загубите бяха наваксани и в 14:35 кросът стигна до 0,8037 EUR/GBP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:19 | 17.08.22 г.
fallback