fallback

Еврото пак тръгна нагоре

Поредните коментари на представители на ЕЦБ за инфлацията доведоха до прекъсване на ралито на долара

16:39 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото поднови своя възход след понижението от петък, доближавайки се едва на около цент от рекордните си върхове. Причината за поскъпването на единната валута са поредният коментар на високопоставен представител на Европейската централна банка относно инфлацията в еврозоната и слабите тримесечни резултати на втората по големина банка в САЩ – Bank of America.

Коментарът за предприемане на действия срещу инфлацията дойде от управителя на Австрийската централна банка Клаус Либшер, който заяви, че рекордните цени на петрола от последните седмици оказват натиск за увеличение на заплатите, което заплашва еврозоната с още по-висока инфлация, предава Bloomberg. Така Либшер стана поредният представител на ЕЦБ, който се изказва в подкрепа на по-рестриктивната монетарна политика в еврозоната.

Подкрепа на единната валута оказаха и слабите данни, които изнесе втората по големина банка в САЩ. Печалбите на Bank of America са се свили с цели 77 на сто за първите три месеца, като приходите от корпоративно и инвестиционно банкиране на институцията са паднали с 92 на сто. Това възобнови прогнозите за допълнително изостряне на кредитната криза и влошаване на ситуацията на финансовите пазари.

Еврото започна седмицата при нива от 1,5816 EUR/USD, като от началото на търговията поскъпва почти непрекъснато и в 16:30 часа българско време достигна до 1,5930 EUR/USD, което е едва на 20-тина пипса от рекордните нива, постигнати в четвъртък. Днес не предстои публикуването на съществени данни от икономическия календар, така че резки движения на валутните пазари не се очакват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
fallback