fallback

Производствената инфлация в Германия надскочи прогнозите

След краткокрайна почивка еврото отново тръгна нагоре заради поредните новини за ръст на цените

10:43 | 18.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Немската инфлация на ниво производител, която е изпреварващ индикатор за ръст на потребителските цени, се увеличава повече от очакваното и през март достига най-високата си стойност за последните 15 месеца. Като основна причина за това се посочват рекордните цени на горивата, които водят след себе си ръст на всички стоки в икономиката.

На годишна база индексът на производствените цени през март се увеличава с 4,2 на сто, съобщават от Бюрото за национална статистика във Висбаден. Това е най-високата стойност на показателя от декември 2006 година насам, като отчетените нива значително надхвърлят очакваните стойности от 4,0 на сто. Спрямо февруари производствената инфлация се увеличава с 0,7 на сто, надхвърляйки очакванията за ръст с 0,5 на сто. Това е второ поредно месечно увеличение.

Днешните данни дават поредното основание на Европейската централна банка да не предприема промени в монетарната си политика, тъй като целта, която си е поставила институцията като основен приоритет, е контрол на инфлацията. Това води до известни критики, тъй като тази посока на действие води до поскъпване на еврото, което може да навреди на икономическия растеж и спад в износа от еврозоната.

След данните за индекса на производствените цени еврото възобнови възхода си срещу американския долар. През нощта зелените пари успяха да напреднат спрямо единната валута, като в 9:00 часа българско време кросът беше при 1,5900 EUR/USD. Последва ръст на еврото и в 10:30 часа двете валути се разменят по курс 1,5938 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 01.09.22 г.
fallback