fallback

Ликвидната криза на Острова се задълбочава

Банките подадоха поръчки, надхвърлящи трикратно предложените на поредния аукцион от Централната банка средства

14:22 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Поредният аукцион за подобряване на ликвидността във финансовата система на Великобритания показа, че ситуацията в сектора не върви към подобрение. Това се вижда от размера на подадените поръчки, които надхвърлиха предлаганото количество пари трикратно, съобщава Bloomberg.

При поредния си аукцион Английската централна банка предложи 13,7 млрд. лири, а получи поръчки в размер на 50 млрд. лири. Обезпокоителното в случая е това, че днешните поръчки са били с най-голям брой от 10 януари насам, което означава, че банките продължават да си нямат доверие и да не отпускат кредити помежду си.

Ликвидните проблеми на банките, както и ниското доверие помежду им могат да доведат до изостряне на кредитната криза в страната и да повлекат икономиката на страната към рецесия. Това според Bloomberg прави силно вероятно разработването на правителствен план за борба с кризата, тъй като ситуацията се усложнява с всеки изминал ден.

Разликата между лихвения процент по тримесечните кредити в лири (LIBOR) и основният лихвен процент на АЦБ отново започна да се повишава през последните дни и се доближи до нивата си от края на миналата година. Така в понеделник тя достигна стойност от 93 базисни пункта, като се задържа на тези нива и през следващите дни.

Ситуацията на кредитните пазари доведе дотам, че министър-председателят на страната Гордън Браун заяви, че правителството търси начини да инжектира средства на ипотечния пазар и в момента се запознава с мерките, които са приложени от американския Федерален резерв.

На фона на ликвидната криза британската лира отбеляза ново историческо дъно спрямо еврото вчера при ниво 0,8099 EUR/GBP, но днес успява да се стабилизира и напредва до 0,8038 лири за евро в 14:00 днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 17.04.08 г.
fallback