fallback

Икономиката на Китай с двуцифрен ръст за първото тримесечие

Азиатската държава успява да задържи растежа над 10 на сто, доказвайки силата си въпреки глобалната кредитна криза

11:00 | 16.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият растеж на Китай за първото тримесечие на годината възлиза на 10,6 на сто, сочат официалните статистически данни. Регистрираната стойност показва забавяне с 0,6 процентни пункта спрямо измерените през предходното тримесечие 11,2 на сто, но все пак е сигнал за стабилност на китайската икономика в условията на глобалната кредитна криза.

Основна причина за забавянето на растежа се явяват невижданите снежни бури в страната от началото на годината, които доведоха до затваряне на предприятия, отлагане на поръчки за износ, както и до щети за селскостопанската реколта, съобщава Bloomberg. Негативно влияние се оказва и от кризата в САЩ, която води до спад в търсенето на вносни стоки.

Днес стана ясно също, че инфлацията в страната през май се е увеличила до 8,3 на сто, което е близо до най-високите й стойности за последните 11 години. Това вероятно ще запази натиска за поскъпване на местната валута, тъй като в страната се води мащабна борба за потискане на инфлацията. През последната година централната банка неколкократно повиши лихвения процент и задължителните резерви на банките, но въпреки всичко високите темпове на поскъпване на живота се запазват.

Бурното развитие на китайската икономика през тази година вероятно ще измести Германия от третото място по размер на БВП в света в резултат на факта, че вече трето десетилетие страната поддържа среден ръст от над 10 на сто. По прогнози на Международния валутен фонд през тази година се очаква Китай да отбележи увеличение на брутния вътрешен продукт от 9,3 на сто.

От началото на годината китайската валута е поскъпнала с над 4 на сто, а през 2007 година стойността и нарасна със 7 на сто. Днес курсът долар/китайски юан беше се колебаеше в границите около 7 USD/CNY, като в 10:30 българско време кросът беше при 7,0020 юана за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
fallback