fallback

Производствената инфлация в САЩ двойно над очакванията

Рекордните нива на суровините са основната причина за повишаването на производствените цени в най-голямата икономика

16:24 | 15.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията на ниво производител в САЩ през март възлиза на 1,1 на сто, съобщават от министерството на труда в страната. Месец по-рано беше измерен далеч по-ограничен ръст от 0,3 на сто, а анализаторите очакваха повишение на цените на производител с 0,6 на сто. Основният индекс на производствените цени, в който не попадат горивата и храните, напредва с 0,2 на сто, което е в унисон с предварителните прогнози.

Растящите цени на суровините действат негативно на печалбите на американските компании, тъй като намаляващото търсене не позволява на производителите да прехвърлят поскъпването върху крайния потребител. Въпреки високите стойности на инфлацията обаче очакванията на пазарите са, че Федералният резерв подготвя ново понижение на лихвения процент с 50 базисни пункта до 1,75 на сто, съобщава Bloomberg.

Днес от САЩ дойдоха и позитивни новини, след като стана ясно, че изготвяният от Фед – Ню Йорк индекс за състоянието на икономиката бележи изненадващ ръст от 0,6 пункта през април спрямо измерените месец по-рано минус 22,2 пункта. Въпреки това обаче повишението не може да се приеме много оптимистично, тъй като стойности под 0 дават сигнал за свиване на икономиката.

Данните за инфлацията оказаха подкрепа на американския долар и той продължи да напредва спрямо еврото. От най-ниската стойност, която отбеляза днес при 1,5875 EUR/USD в 11:45 часа българско време, зелените пари напредват до 1,5794 EUR/USD в 16:10.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 08.09.22 г.
fallback