fallback

Жан-Клод Юнкер: Силното евро все още не е опасно за европейските износители

От една страна то оскъпява европейските продукти, но от друга намалява разходите за внасяния петрол

15:34 | 15.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който е и председател на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри на 15-те страни от еврозоната, заяви днес, че силното евро все още не е достигнало критичния праг за европейските износители, пише АР.

По думите на Юнкер силното евро "засега" не вреди на европейската икономика".

Еврото достигна рекордна стойност от 1,5912 долара в четвъртък, оскъпявайки европейските продукти за американските потребители. В същото време обаче еврото намалява разходите на Европа за внасяния петрол, чиято цена се определя в долари.

Юнкер не е уточнил какво ниво на единната валута може да навреди на европейските износители, заявявайки само, че, ако еврото продължи да поскъпва със сегашния темп, то ще започне сериозно да вреди на европейския износ.

От своя страна главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Юрген Щарк коментира, че сегашното равнище на инфлацията в еврозоната поражда безпокойство и засяга доверието на потребителите.

Щарк призовава европейските страни да не следват примера на Германия, която неотдавна повиши заплатите на някои държавни служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:05 | 10.09.22 г.
fallback