fallback

Рекордна инфлация във Франция през март

Потребителските цени продължават да растат, еврото отново поскъпва

11:35 | 15.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията във Франция през март нараства по-силно от предварителните прогнози и достига рекордни за последното десетилетие стойности. Основната причина за това са увеличените цени на хранителните продукти и горивата.

Измерени чрез хармонизираните методи на Евростат, потребителските цени се повишават с 3,5 на сто през март на годишна база, което е с 0,3 процентни пункта повече от измерените през февруари 3,2 на сто. Този темп на нарастване на цените е най-висок от 1996 година насам. На месечна база инфлацията е 0,8 на сто, което също е рекорден темп на растеж.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за ръст на цените от 0,6 на сто на месечна база и 3,3 на сто на годишна. За последните 12 месеца хранителните продукти са поскъпнали с 5,3 на сто, а енергоносителите – с 12,7 на сто.

Така потребителските цени във Франция за март нарастват със същата скорост, с която и в цялата еврозона. Темпът на растеж е притеснителен за водещите икономисти от Европейската централна банка, които през последните седмици нееднократно изразиха опасенията си от високата инфлация.

Днешните данни правят възможността за понижение на лихвения процент в еврозоната още по-малка. По посока запазване на лихвата без промяна е изказването на ръководителя на централната банка на Люксембург Ив Мерш от уикенда, в което той се обяви в подкрепа на рестриктивната политика с оглед на високата инфлация.

Единната валута реагира с повишение на курса си спрямо долара след данните за инфлацията във Франция. Тя напредна от 1,5816 EUR/USD в 9:30 днес до 1,5866 EUR/USD в 11:00. Към 11:20 часа едно евро струва 1,5850 долара. Върху валутните курсове днес се очаква влияние да окажат данните за икономическото доверие в еврозоната и Германия, както и индексът на производствените цени в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 18.08.22 г.
fallback