fallback

Кредитният рейтинг на САЩ поставен под въпрос

Разходите за подкрепа на ипотечните кредитори могат да надхвърлят 10% от БВП на най-голямата икономика

10:35 | 15.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Необходимостта американското правителство да отпусне допълнителни средства на поддържаните от държавата ипотечни кредитори, които доминират на пазара в САЩ, може да изложи на риск високия кредитен рейтинг на страната, съобщават от кредитната агенция Standard&Poor's, цитирани от Financial Times.

От S&P смятат, че в случай на дълга и продължителна рецесия в САЩ разходите за поддържане на спонсорираните от правителството институции като Fannie Mae и Freddie Mac може да достигнат до 10 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Това от своя страна може да доведе до промяна на кредитния рейтинг, който в момента е на най-високото възможно ниво ААА.

Разходите за подкрепа на брокерски финансови компании като Bear Stearns в настоящата напрегната икономическа ситуация, биха били далеч по-ограничени – под 3 на сто от БВП, добавят от S&P.

„Размерът на спонсорираните от правителството организации, с оглед текущите нива на собствения им капитал, може да създаде значителни фискални трудности за правителството, които да доведат след себе си натиск за понижаване на рейтинга на страната“, се казва в съобщението на S&P.

Коментарите на кредитната агенция идват в момент на увеличаващ се натиск за по-добро регулиране на ипотечните кредитори, особено с оглед на обстоятелството, че ролята им на жилищния пазар вероятно ще се увеличава заради необходимостта да бъдат подпомагани затруднените с погасяването на задълженията си собственици.

Политиците в САЩ изискват от Fannie Mae, Freddie Mac и по-малко известната Federal Home Loan Banks да наливат ликвидност в ипотечния пазар на страната, което кара регулаторите да изискват по-строг контрол върху институциите. В последно време трите организации се превърнаха в гръбнак на изпадналия в криза ипотечен пазар на САЩ, тъй като частният капитал или изчезва от пазара, или се предлага при прекалено високи условия.

През втората половина на 2007 година около 90 на сто от новите ипотечни заеми са били отпуснати от подкрепяните от правителството организации. Към момента те притежават публичен дълг и емитирани ипотечни облигации за 6,3 трлн. долара, което надхвърля публичния дълг на правителството, който възлиза на 5,1 трлн. долара.

В началото на годината и друга кредитна агенция – Moody’s, заяви, че САЩ са изправени пред угрозата да изгубят най-високата стойност на рейтинга си в рамките на следващите десет години.

След кратката си стабилизация от изминалата нощ, днес американската валута отново започна да отстъпва срещу еврото. В 9:30 часа българско време едно евро струваше 1,5816 долара, а час по-късно кросът на двете валути е при 1,5857 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:38 | 11.09.22 г.
fallback