fallback

Доларът пак се насочи към рекордни дъна

Слаби данни от корпоративна Америка и стабилност на европейската индустрия подкрепят единната валута

15:39 | 14.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ралито на американския долар от изминалата нощ беше прекратено и еврото вече напредва спрямо нивата си от петък. Това доказа опасенията, че стабилизацията на зелените пари след срещата на Г-7 ще продължи кратко.

Основните причини за новия спад на долара са изненадващият спад на печалбата на четвъртата по големина банка в САЩ – Wachovia, както и излезлите по-добри от очакванията данни за индустриалното производство в еврозоната.

След като в петък стана ясно, че една от най-големите по пазарна капитализация компании в света – General Electric, е регистрирала спад в печалбата си, днес корпоративните новини от САЩ отново не са добри, което прави изгледите за състоянието на икономиката на страната все по-лоши и това натежава на американската валута. Wachovia, четвъртата по големина банка в страната е регистрирала загуба в размер на 393 млн. долара за първото тримесечие на годината. Това отново засили прогнозите, че най-лошото от кредитната криза тепърва предстои.

Същевременно след изненадващо добрите новини за индустриалното производство в Германия и Франция през февруари, днес данните за еврозоната също излязоха над очакванията. Макар данните за ръста през януари да бяха коригирани от 0,9 на 0,6 на сто на месечна и от 3,8 на 3,3 на сто на годишна база, пазарите приеха положително новото увеличение от 0,3 на сто спрямо първия месец на годината. Очакванията на анализаторите бяха за увеличение на индекса на индустриалното производство с 0,2 на сто.

Подкрепа на единната валута оказа и поредното изявление на ръководен фактор от Европейската централна банка. В изказване пред медиите през уикенда ръководителят на централната банка на Люксембург Ив Мерш заяви, че до края на настоящата година няма как да бъде предприета редукция на лихвения процент, тъй като инфлацията в еврозоната е прекалено висока.

Всичко това изпрати американския долар на едва 20-тина пипса от рекордното дъно при 1,5912 EUR/USD, регистрирано в четвъртък. Това се случи в 15:00 часа българско време, когато кросът беше при 1,5886 EUR/USD. Така еврото успя да поскъпне с над 2 цента спрямо старта на търговията тази седмица, когато падна до 1,5670 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 25.08.22 г.
fallback